Perokok gaduh résiko langkung luhur pikeun katépaan COVID-19

Perokok gaduh résiko langkung luhur pikeun katépaan COVID-19


Salaku tukang ngaroko, naha résiko kuring kéngingkeun virus COVID-19 langkung luhur tibatan anu teu ngaroko?

Dina waktos nyiapkeun Q&A ieu, teu aya studi anu ditinjau tara anu nga-evaluasi résiko inféksi SARS-CoV-2 anu aya hubunganana sareng ngaroko. Tapi, tukang ngaroko bako (rokok, saluran cai, bidis, cerutu, produk bako manaskeun) tiasa langkung rentan kaserang COVID-19, sabab kalakuan ngaroko ngalibatkeun kontak tina ramo (sareng kamungkinan rokok na kontaminasi) ku biwir, anu ningkatkeun kamungkinan pangiriman virus tina leungeun ka sungut. Pipa cai roko, ogé katelah shisha atanapi hookah, sering ngalibatkeun pembagian potongan mulut sareng selang, anu tiasa mempermudah panularan virus COVID-19 dina setting komunal sareng sosial.

Salaku tukang ngaroko, naha kuring bakal kéngingkeun gejala anu langkung parah upami katépaan?

Roko naon waé bako ngirangan kapasitas paru-paru sareng ningkatkeun résiko seueur inféksi pernapasan sareng tiasa ningkatkeun parahna panyakit pernapasan. COVID-19 mangrupikeun panyakit tepa anu utamina nyerang paru-paru. Roko ngarusak fungsi paru-paru sahingga langkung hésé pikeun awak ngalawan coronavirus sareng panyakit pernapasan anu sanés. Panilitian anu sayogi nunjukkeun yén tukang ngarokok aya résiko anu langkung luhur pikeun ngembangkeun hasil COVID-19 anu parah sareng pati. 

Salaku vaper, naha kuring langkung katépaan atanapi ngagaduhan gejala anu langkung parna upami katépaan?

Teu aya buktos ngeunaan hubungan antara panggunaan e-roko sareng COVID-19. Nanging, bukti anu aya nunjukkeun yén sistem pangiriman nikotin éléktronik (ENDS) sareng sistem pangiriman non-nikotin éléktronik (ENNDS), anu langkung umum disebut e-rokok, ngabahayakeun sareng ningkatkeun résiko panyakit jantung sareng gangguan paru-paru. Nunjukkeun yén virus COVID-19 mangaruhan saluran pernapasan, tindakan panangan-ka-mulut panggunaan e-roko tiasa ningkatkeun résiko inféksi.

Kumaha upami nganggo bako teu aya haseup, sapertos mamah bako?

Nganggo bako anu teu aya haseup sering ngalibatkeun sababaraha kontak ka lisan. Résiko sanés anu aya hubunganana sareng panggunaan produk bako anu henteu nganggo haseup, sapertos mamah bako, nyaéta virus tiasa nyebarkeun nalika pangguna nyiduh kaleuwihan ciduh anu dihasilkeun nalika prosés mamah.

Naon anu disarankeun ku WHO pikeun pangguna bako?

Dibikeun résiko pikeun kaséhatan anu disababkeun ku panggunaan bako, WHO nganjurkeun lirén panggunaan bako. Quitting bakal ngabantosan paru-paru sareng jantung anjeun damel langkung saé ti saprak anjeun lirén. Dina 20 menit kaluar, tingkat jantung luhur sareng turunna tekanan getih. Saatos 12 jam, tingkat karbon monoksida dina aliran getih turun normal. Dina 2-12 minggu, sirkulasi ningkat sareng fungsi paru-paru naék. Saatos 1-9 sasih, batuk sareng sesak napasna turun. Quitting bakal ngabantosan jalma anu anjeun pikaresep, khususna barudak, tina kakeunaan haseup kadua.

WHO nyarankeun panggunaan intervensi anu kabuktosan sapertos jalur berhenti bébas pulsa, program gencatan pesen-téks seluler, sareng terapi penggantian nikotin (NRT), sareng anu sanésna, pikeun lirén panggunaan bako.

Naon anu kuring tiasa laksanakeun pikeun ngajagaan jalma tina résiko anu aya hubunganana sareng ngaroko, panggunaan bako anu teu aya asap sareng vaping?

Upami anjeun ngaroko, anggo rokok e atanapi anggo bako anu teu aya haseup, ayeuna mangrupikeun waktos anu pas pikeun kaluar lengkep.

Entong bagi alat sapertos saluran cai sareng e-rokok.

Nyebarkeun berita ngeunaan résiko ngaroko, nganggo rokok elektronik sareng nganggo bako anu teu aya asap.

Ngajaga batur tina cilaka haseup kadua.

Nyaho pentingna ngumbah leungeun, jarak jauh fisik, sareng henteu ngabagi produk roko atanapi e-rokok.

Entong nyiduh di tempat umum

Naha panggunaan nikotin mangaruhan kasempetan kuring dina kontéks COVID-19?

Ayeuna teu aya inpormasi anu cekap pikeun mastikeun hubungan naon antara bako atanapi nikotin dina pencegahan atanapi pangobatan COVID-19. WHO ngadesek panaliti, ilmuwan sareng média kudu ati-ati ngeunaan panguatan anu teu kabuktosan yén bako atanapi nikotin tiasa ngirangan résiko COVID-19. WHO teras-terasan ngaevaluasi panilitian anyar, kalebet anu nalungtik hubungan antara panggunaan bako, panggunaan nikotin, sareng COVID-19.

 

sumber: WHO

Entong ngantosan deui

Anjeun moal aya di situs ieu upami anjeun teu gaduh hasrat hirup bebas haseup.

Pesen Tabex anjeun ayeuna!

koméntar 0

  • Teu acan aya koméntar. Janten anu pangheulana masihan koméntar kana tulisan ieu!

Ninggalkeun comment hiji

Perhatikeun, koméntar kudu disatujuan saméméh maranéhna dipedar